Cookie Consent by Cookie Consent by TermsFeed
  • Program lucru L - V 07:30 - 15:30

Adresa

Str. Primăriei, nr 48
Loc Piatra Șoimului, Jud. Neamț

E-mail

primaria@primariapiatrasoimului.ro
Image

Date geografice

Tinand seama de factorii geologici, morfometrici, climatici pe teritoriul comunei Piatra Soimului putem distinge doua subzone fizico-geografice si anume:

  • zona depresionara si de contact a depresiunii Cracau-Bistrita - care cuprinda latura vestica a depresiunii Cracau-bistrita, in special valeaBistritei, sectoarele de confluenta cu paraiele Iapa si calu si fasia ingusta cu aspect longitudinal a dealurilor Horodistea, Osoiu si Runcu. Este o zona joasa, cu aspect plat, in care se remarca prezenta glacisurilor de contact si a nivelelor de terasa ale celor doua cursuri de apa. Aici, vegetatia si fauna au un caracter de tranzitie spre zona montana.
  • zona montana - ocupa partea cea mai mare a teritoriului cu versanti puternic inclinati, iar pe alocuri, atat pe crestele anticlinale, cat si pe cele sculpturale, apar mici poieni.Aceasta zona este semnificativa si prin faptul ca este locul de unde izvorasc paraiele Calu si Iapa. De exemplu, paraul Iapa izvoraste din ramurile Tarcaul si Doselul, curgand in directia V-S-E. este strans in valea ingusta a Iepei, care este formata din muntii Doselul si culmile: Tarcaul, Porfirul si Nechitul, Alunisul si Negulesti. acest parau se varsa in raul Bistrita, dupa un curs de aproximativ 24 km. paraul iapa primeste afluenti atat din stanga: Catargul, Chiliile si Tochilele - cat si din dreapta -Manza, Pecelea, Jabolanul, Malina, Manis.

Reţeaua hidrografică ce drenează suprafaţa comunei Piatra Şoimului este reprezentată prin cele două pâraie - Iapa şi Calu - tributare râului Bistriţa, cu dimensiuni apropiate, ambele izvorând de sub muntele Murgoci (1292 m altitudine). Lungimea este de aproximativ 18 km, suprafaţa bazinului în amonte de aproximativ 62 km2, iar altitudinea medie a bazinului este de 580 m.

 

Sunt pâraie tipice zonelor tranzitive (de la munte la deal), având curgere repede, tumultoasă, blândă, prezintă dese ruperi de pantă a căror scurgere - datorită versanţilor reîmpăduriţi - tinde să aibă caracter torenţial, cu oscilaţii de nivel şi debit. Pe cursul superior al pârâului Iapa, s-a format o mică marmită de 1,5 - 2 m, într-o bară de gresii. Reţeaua hidrografică este destul de densă, cu scurgere organizată permanentă, având un număr mare de afluenţi.